Image
SEVİLAY AYDIN | Wednesday, September 21, 2022 | Bebek

Sosyalleşerek Büyüyen Bebekler

Sosyaleşmek birey olmanın getirdiği bir zorunluluğun yanı sıra aynı zamanda hayatın lezzetli bir tatlısıdır. Her ebeveyn çocuğunun sosyal olmasını, konuşkan olmasını ister. Kendine güven ve rahatlık böyle durumlarda en çok aranan davranışlardır.

Ancak bebeklerin sosyalleşmesi ve bu bilinci kazanmaları belli bir süreç içinde gerçekleşir. Bu şu demek değildir; çocuğum sürekli oyun gruplarına katılmalı, her gün birlikte etkinlik yapmalıyız. Elbette etkinlik de arkadaş grubu da olacak ancak bunlar tek başına yeterli değildir. Günlük hayatınıza katacağınız ufak dokunuşlar ile çocuğunuzun sosyallik algısını destekleyebilirsiniz. Bunları listelemek gerekirse de şöyle başlayabiliriz.


1. Çocuğunuzun Duygularını Önemseyin

Siz eğer çocuğunuzun duygularını önemserseniz, çocuğunuz da duygularını kontrol edebilir şekilde yetişir. Bu da ortaya sosyal ilişkileri sağlıklı bir birey çıkarır. Onunla konuşurken empati yapın ve bunu ona anlatın. Özellikle çocukların konuşamadıkları 0-24 ay döneminde onları anladığınızı bilmeleri endişelerini dindirir.

Mutsuzluk, kızgınlık gibi durumlarda ise duygularının normal olduğunu, onu anladığınızı göstermeniz, çocuğunuzun bu duyguları kontrol etmesine yardımcı olacaktır.


2. Düzenli Uyku Uyumasını Sağlayın

Yetişkinler için bile mutluluk üzerinde kritik bir önemi olan uyku, bebeğinizin ilk anından itibaren etkilidir. U.C. Berkeley Üniversitesi’nden Dr. Christine Carter’ın makalesine göre az uyumak, çocuğunuzun çok daha küçük yaş grubundaki bir çocuk gibi huysuz davranmasına sebep olabilir. “Çocuklar ne kadar uyku uyumalı?” sorusunun cevabı ise şöyle:

         · 0-3 ay: 14-18 saat

         · 4-11 ay: 12-15 saat

         · 1-2 yaş: 11-14 saat

         · 3-5 yaş: 10-13 saat


3. Hayatına Yeni Deneyimler Katın

Gelişim çağındaki çocukların en çok ilgisini çeken şey şüphesiz hayatlarında yeni gördükleri durumlardır. Çocuğunuz ile sık sık yeni deneyimler edinin. Bu deneyimler sırasında ona karşı destekleyici olmak, yanında bulunmak onu sosyal açıdan güçlendirecektir. Bu deneyimler çocuğunuzun başarısız olmayı öğrenmesi için de büyük bir fırsat. Her zaman başarılı olamayacağını, başarılı olmanın gerekli bir şey olmadığını ve bu durumun onu yeni deneyimlerden alıkoymaması gerektiğini aslında çocuklar gelişim dönemlerinin başında öğrenirler.


4. Sevginizi Gösterin

Bir bebeği veya çocuğu en mutlu edecek şey şüphesiz sevgidir. En yakınlarından gelen yoğun sevgi onu daha kendine güvenen bir birey yapma yolunda büyük bir adımdır. Onu her koşulda ve zamanda seveceğinizi ona hissettirin. Sevginizi asla bir ceza aracı olarak kullanmayın.


5. Sorumluluklarını Azaltmayın, Çoğaltın

Aileye katıldıkları ilk andan itibaren sosyal bir ortamda olmanın getirdiği sorumlulukların bilincinde olan çocuklar yetiştirmek için onlara sorumluluklar vermekten çekinmeyin. Yaşlarına göre ilerleyen sorumluluklar onları daha özgüvenli hale getirecektir. Buna inanın.


6. Mutlu Ebeveyn, Mutlu Çocuklar

Her birey bulunduğu sosyal ortamın yapısından etkilenir. O ortamda rahat olmak rahat hareket etmeyi de beraberinde getirir. Bu yüzden eşinizle aile içinde olan iletişiminiz çocuğunuz için belirleyici bir unsurdur.

İşte bu ve bunun gibi ufak hareketler ile sosyal çocuklar yetiştirmek çok daha kolay. Sosyal bebek eşittir mutlu bebek. Mutlu bebek eşittir mutlu ebeveyn. Zinciri kırmamanız dileğiyle.


Bebeğinizle beraber sosyalleşirken kullanabileceğiz kullanımı kolay ve şık bebek bakım çantarımıza buradan ulaşabilirsiniz!

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard