Image
SEVİLAY AYDIN | Wednesday, August 31, 2022 | Anne ve Bebek

Bebeklik ve Çocuklukta Fiziksel Aktivite

Hayatımızın her alanında bize destek sağlayacak fiziksel gelişimimizin temelleri erken yaşta atılmalıdır. Çocuğunuza ait egzersizler çocuğun ailesinin veya öğretmeninin mesajlarını anladığı ilk andan itibaren başlamalıdır. Bu an genellikle bir yaştan sonra görülmektedir. Yapılandırılmış oyun olarak adlandırılan fiziksel aktiviteler çocukların spor ile tanıştığı ilk adımlardır. Parkta veya oyun alanlarında oynamak, koşma, yakalama veya zıplama gibi basit aktiviteler yapılandırılmış oyunlardır.

1 ile 3 yaş arasındaki çocuklar sınıflandırılma olarak yeni yürümeye başlayan çocuklar grubuna girer. İnce ve kaba motor gelişimleri bu yaşlarda şekillenen çocuklar fiziksel uygunluklarına göre farklı aktivitelere yönlendirilebilir. Yürümek, zıplamak, tırmanmak, bir şeyleri tutmak ve çekmek veya çizmek büyük ve küçük kas gelişimlerine destek olan hareketlerdir. Uzmanlara göre uyudukları zamanlar hariç hiçbir yürümeye başlayan çocuk 1 saatten fazla fiziksel olarak hareketsiz kalmamalıdır.

Bir yetişkinin gözetiminde yapılan en az 30 dakika grup oyunu ve çocuğa bireysel olarak 30 dakika daha serbest oyun için zaman ayrılmalıdır. Yetişkin gözetiminde yapılan aktivite, küçük çocuklara yürüme, koşma, merdiven çıkma, atlama, yakalama oynama ve daha pek çok şey gibi esnekliği geliştirmek için kaslarını hareket ettirme fırsatı verecek şekilde olmalıdır. Aynı şekilde serbest oyun sırasında çocuk, oyuncakları koşmaya, zıplamaya, itmeye ve itmeye ve yapı taşları gibi entelektüel oyunlar oynamaya teşvik edilmelidir. Grup fiziksel aktiviteleri, yürümeye başlayan çocuğun diğer çocuklarla kaynaşmasına ve sosyal olarak güvenle hareket etmesine yardımcı olur.

3 ila 5 yaş arasındaki çocuklar ise okul öncesi grubuna dahildir. Bu yaştaki çocukların ince ve kaba motor becerileri gelişmiş olduğundan aktiviteleri bir defa değil birden çok yapmayı isterler. Yaptıkları hareketleri tekrar etmeyi severler. İlgi alanlarına göre bu dönemde yüzme, üç tekerlekli bisiklet binme veya dans etme gibi etkinliklere çocuklar yönlendirilmelidir. Dövüş sanatları da bu dönemde çocukların yönlendirilmesi için uygundur. Uzmanlara göre, okul öncesi bir çocuğa bir yetişkinin gözetiminde 60 dakikalık yapılandırılmış bir oyun ve 60 dakikalık serbest oyun ayrılmalıdır.

Okul çağında olan 6-12 yaş arası çocuklar se spor ve fiziksel aktivite ile iç içe bir durumda olmalıdırlar. Yeterince olgunlaştıklarında, zorunlu olan en az bir saatlik yoğun fiziksel aktivite gerektirirler ve 2 saatten fazla hareketsizlik tavsiye edilmez

Çocuğunuzun belirli bir spor dalındaki kabiliyetini veya bir sporcu olarak kabiliyetini tespit etmek ve destek sağlamak, sadece hayatta başarıya ulaşmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda fiziksel olarak aktif olarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürmesine de yardımcı olacaktır.

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard