Image
İnanç Gizem SUBAŞI | Monday, October 17, 2022 | Anne ve Bebek

Bebeğinizle İletişim Kurmanın Yolları

İletişim, tıpkı yemek yemek, su içmek, güvenlik gibi temek ihtiyaçlardan bir tanesidir. İletişim dendiği zaman akla yalnızca sohbet etmek, konuşmak gelmemelidir. Dokunmak, göz teması kurmak, gülümsemek, sarılmak gibi eylemlerde bir iletişimdir. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren sizinle iletişim kurmak ister ve buna ihtiyaç duyar. Bu çok doğaldır. Nasıl ki karnını doyururken su içirirken bunun bir ihtiyaç olduğunu biliyor ve eksik olmaması için elinizden geleni yapıyorsanız aynı hassasiyeti bebeğinizle belli bir süre iletişim kurarak da yapmalısınız.

Bir bebek sizinle iletişim kuramadığında, onunla ilgilenmenizi istediğinizde de huysuzlaşıp ağlayabilir. Çoğu zaman anne ve babalar bu durumu ‘’acaba hasta mı, nesi var, karnımı aç, gazı mı var?’’ gibi soruları kendilerine sorarak evham yapmakta ve nedenini bulmakta zorlanmaktadır. Ancak bu tarz sorulardan önce şunu da sormakta fayda var, bugün bebeğimle yeterince iletişim kurdum mu? Onu bu konuda doyurabildim mi? Bu soru çok çok önemlidir.  Bir bebek sizinle iletişim kurmak istediği zaman, göz temasını arttırır, bakışlarınızı takip eder, bir takım sesler çıkarır ya da çok ilgisiz kaldıysa ağlar.


Çoğu zaman anne ve bebek evin içerisinde yalnız kalır ve anne bebeğin anlamadığını düşünerek hem ev işlerinden hem günlük hayat telaşından hem de çeşitli sebeplerden şikayet eder. Ancak bir bebek karşılık veremese de bunların hepsini anlar. Bu nedenle bebeklerinizin yanında mutlu olmaya çalışmalı ve bebeğinizle olumlu şeyler konuşmaya dikkat etmelisiniz. Bebeğinizle konuşurken, ona bir şeyler anlatırken göz teması kurmayı da ihmal etmemelisiniz. Bu durum tıpkı diğer ikili ilişkilerimizde olduğu gibidir. Bir bebekle göz teması kurmak da diğer ilişkilerde olduğu gibi çok önemlidir. Bebeklerin görme durumu biz yetişkinlerle kıyaslandığı zaman biraz daha farklıdır. Bu nedenle bebeğinizle göz teması kurarken 20-25 cmlik bir mesafede kurmaya özen göstermeniz daha verimli bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır çünkü bu mesafe bir bebeğin odaklanabileceği en iyi mesafedir.


Bebeğinizle konuşup, iletişim kurarken eğer imkanınız varsa ona yumuşak yumuşak dokunmaya da özen göstermelisiniz. Dokunmakta bir ihtiyaçtır, kişiler hissetmek ister ve bunu olabildiğince fazla duyu organını kullanarak yapmak verimliliği arttırır. Nasıl ki sevdiğimiz kişilere sarılmak, dokunmak ve temas kurmak iletişimimizi güçlendiriyorsa bu durum bebeğimizle olan iletişimimizde çok daha fazladır. Bir bebeğin temas ihtiyacı bir yetişkininkinden çok daha fazladır. Bazı refleksleri de buna en iyi örnektir. Yakalama refleksini buna örnek olarak verebiliriz. Bebeğinizin eline ya da ayağına bir cisim yaklaştırdığınız zaman onu yakalamak ve sıkıca kavrak ister çünkü çevresiyle iletişimini bu şekilde güçlendirir bu şekilde tanır çevresini. Bu nedenle bebeğinize dokunmayı da onunla konuşmak gibi ihmal etmeden yapmalısınız.


Bebeğiniz sizi izlerken iş yapmanız gerekiyor bile olsa, ona şarkı söyleyin sık sık gözlerinin içerisine bakın ve ona sıkça gülümseyin. Bir anne ve baba mutluysa bebekte mutlu bir ortamda büyür ve mutlu olur. Ancak evin içerisinde meydana gelen kavga ve gürültüler bebeğin ürkmesine ve davranışlarının değişmesine neden olabilir.


İyi bir gözlemci olun, bebeğinizle iletişim kurduğunuzda size vermiş olduğu tepkileri önemseyin. Siz onunla iletişim kuruyorsanız o da size karşılık verecektir. Gülümseyerek, gözlerini büyüterek, yüzünü buruşturarak ya da ağlayarak. Farkında olmasak bile bir bebek sandığımızdan daha fazla ipucu vermekte ve kendini ifade etmektedir. Tek yapmamız gereken bunun altında yatan nedeni ve bize ne anlatmak istediğini iyi bir şekilde anlamaya çalışmaktır.


Peki bebeğinizle hangi saat aralıklarında iletişim kurmak en etkili iletişimdir? Bu sorunun tek bir cevabı yoktur aslında. Bebeğinizle her an ve her saniye iletişim kurabilirsiniz. Henüz doğmamış olsa bile ona şarkılar söyleyerek sevdiğinizi söyleyebilir elinizi karnınıza götürerek onunla konuşmaya iletişim kurmaya çalışabilirsiniz. Emin olun o da size karşılık verecektir. Ancak bir bebekle en etkili ve en başarılı iletişimi karnını doyurduktan sonra daha rahat kurabilirsiniz. Çünkü bebekler karınları doyduklarında kendilerini rahat hissederler ve bu nedenle algıları da daha açıktır. Odaklanmak zorunda oldukları ya da ihtiyaç duydukları başka bir şey yoktur. Bu da onların iletişime daha hazır olduğu bir hale gelmelerini sağlar.

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard