Image
SEVİLAY AYDIN | Monday, July 25, 2022 | Anne ve Bebek

Anne Sütünü Arttıran Besinler

Bir mucize olarak anne sütü doğum ile başlar ve bebeğinizin ihtiyacına göre şekillenir. Bebeğimizin ilk dönemlerinde tüm vitamin ve mineral ihtiyacını tek başına karşılayan anne sütü, onun için en kıymetli besindir.

Doğumdan sonra ilk gelen süt kolostrum (ağız sütü) olarak adlandırılır. Bebeğinizin bağışıklık düzeninin sağlanmasında ilk aşı olarak kabul edilir. Sonraki günlerde anne sütü bebeğinizin mineral ve vitamin ihtiyacına göre şekillenir. Bu nedenle anne sütü bebeğinizin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için önemlidir.


Lohusalık döneminden itibaren anne sütünü arttırmak için çevrenizden tavsiyeler duymaya başlayabilirsiniz. Ancak her annenin metabolizmasının farklı olması ve hormonlarının farklı çalışması bu tavsiyeleri yetersiz hale getirebilir.


Emziren anneler günlük ortalama 400 kalori daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ekstradan artan bu enerji ihtiyacını yerine koyabilmek ve anne sütünün kalitesini artırabilmek için beslenmenize ilave her gün bir bardak süt, bir adet meyve veya sağlık yağlardan zengin ceviz, fındık, badem ekleyebilirsiniz. Tıpkı gebelikte olduğu gibi sağlıklı beslenerek hem kilo alımını önler hem de bebeğiniz için gerekli olan sağlıklı anne sütüne sahip olabilirsiniz.


Anne Sütü Yapan Besinler

Su: Anne sütünün % 87’si sudur. Bu yüzden anne sütünü en fazla arttıran sudur. Özellikle emzirme sonrasında boşalan depoların tekrar dolabilmesi için suya ihtiyaç vardır.  Su içtikçe vücutta anne sütü üretimi de hızla artar. Bu nedenle günde ortalama 2-3 litre içmeye mutlaka özen gösterin.


Sebze ve Meyveler: Yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineral oranında anne sütüne en fazla etki yapan sebzelerdir. Ispanak, pazı, dereotu, maydanoz, roka gibi. Kuru dut, çekirdekli kara üzüm, incir ve hurma da anne sütünü arttıran meyvelerin başında gelir.


Bakliyatlar: Anne sütü için tüketilmesi gereken en önemli bakliyat yeşil mercimektir. Yüksek demir kaynağı olan yeşil mercimek hem sütün miktarını hem de kalitesini arttırır. Nohut, kuru fasulye gibi bakliyatlar da anne sütü için beslenme düzeninize eklenebilir.


Proteinler: Anne sütünün artmasında proteinler önemli bir yer tutmaktadır. Et ve et ürünleri ve yumurta kutlamaya tüketilmelidir. Günlük besin tüketiminize protein eklemeyi unutmamalısınız.


İçecekler: Su tüketiminin yanı sıra çeşitli içecekler de sağlıklı anne sütünü bizlere sunabilir. Bunların başında rezene çayı gelmektedir. Rezene tohumlarında bulunan fitoöstrejen maddesi süt bezlerinin salgılanmasında rol oynayan östrojen hormonunu taklit ederek uyarır ve süt üretiminin artmasına yardımcı olur.


Rezenenin yanı sıra anne sütünün yoğunluğunu arttıran ısırgan çayı, rahatlamayı sağlayan melisa ve adaçayı, süt bezelerini arttıran amber çiçeği çayı da emzirme döneminde tercih edilebilir.


Beslenme düzeninizi ve kullanacağınız besinleri gözden geçirirken doktorunuzun kontrolünde olmaya özen gösterin. Bebeğiniz ve sizin için en doğru karar merciinin sağlık kuruluşları olduğunu unutmayın.


Sağlıklı günler.


En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard