Hamilelik sırasında sağlıklı, formda kalmak için düzenli bir egzersiz rutini şarttır. Hamileyken yüzmek güvenli kabul edilir ve sağlık açısından herhangi bir problem yoksa harika bir egzersiz şeklidir.
Bugüne kadar yapılan araştırmalar, yüzme havuzlarındaki klorun, dezenfektan olarak kullanılan diğer kimyasalların hamile kadınlar veya bebekler için zararlı olduğunu veya bir gebelik komplikasyonuna yol açtığını ileri sürmemiştir. Havuzda yüzmek güvenli kabul edilebilir. Yeni havuzlar modern su arıtma sistemleri ile bulaşıcı hastalıklarla, enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
Hamilelik durumunuzda sıkıntı yoksa veya düşük tehlikesi teşhis edilmediyse, denizde yüzmenin tadını çıkarın.
Deniz suyu anne ve bebeği için risk oluşturmaz. Ancak, denize veya havuza girdiğinizde gebe olduğunuzu unutmayın. Yüzmeye başlamadan önce daima ısının. Hafif şekilde yüzmek, egzersiz yaparken vücudunuza ve bebeğinize yardımcı olur. Dikkat etmeniz gereken suyun sizin veya bebeğiniz için şok yaşamamak için suyun çok soğuk olmaması gerekir.
Açık bir su yüzeyi olduğu için başkalarından geçebilecek hastalıklara yakalanma riski yoktur.
Günde en az 30 dakika doğum öncesi egzersiz yapılması önerilir. Egzersiz rutininizi daha ilginç hale getirmek istemez misiniz? Yüzmeyi haftada 2-3 gün, diğer egzersiz rutinleriyle birleştirmek harika bir seçenektir. Denizde veya havuzda yüzmeyi haftalık rutininizin bir parçası haline gelmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar;
Gebeliğin ilk üç ayında, yüzme kas gruplarını güçlendirmeyi, doğru nefes alıp vermeyi ve bağışıklık sistemini uyarmayı amaçlar. Düzenli yapılan egzersizler vücudu ileride oluşacak değişikliklere karşı hazırlamaya yardımcı olur.
Gebeliğin ilk üç aylık döneminde karşılaşabileceğiniz iki ana zorluk, büyük hormonal değişikliğin sebep olduğu yorgunluk ve mide bulantısıdır.
İkinci üç aylık dönemde yüzmek, doktorunuzun onayını almanız durumunda yüzmeye başlamak icin mükemmel bir zamandır. Haftada 2 veya 3 kez 30 dakikalık yüzme şekli en ideal olandır. Yüzmeye yavaş başlayın ve zamanla yüzme egzersizini arttırın.
Kendinize karşı her zaman nazik davranın ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda kendinize izin verin.
20 haftanın sonunda omurga üzerindeki yük pelvisin kemikleri ve bağları, sırt kasları artar. Bel bölgesinde ağrı oluşur ve vücut halsizleşir. Düzenli nefes almaya ve bu aşamada rahat bir şekilde ivme sağlamaya odaklanmak önemlidir. Son üç aylık dönemde kendinizi daha fazla yüzerken bulabilirsiniz.
Suda hamile olan anne adayları üç önemli şey öğrenir:
Verilen püf noktalarını dikkatle uygularsanız, anne adayları için yüzmek birçok hastalığa çözüm olabilir. Sırt ağrıları, şişmiş ayaklar ve ruhsal sıkıntılar bu sayede geçmişte kalmış olabilir.
Yüzmeyi bırakmanın zamanı geldi
Başınız dönüyor, nefes darlığı çekiyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız bu durum vücudunuzu çok fazla yorduğunuz anlamına gelmektedir. Yüzerken bunlardan birini hissetmeye başlarsanız kenara çekilin, deniden/havuzdan dikkatlice dışarı çıkın.
Hamilelik için en uygun sporlardan bir tanesinin yerçekimi etkisini ortadan kaldırdığı için yüzmek olduğu söylenir. Doktor, aksini önermediği sürece hamileyken denizde veya havuzda yüzmek serbesttir.
Hamileyken yaptığınız her egzersizde olduğu gibi, herhangi bir ağrı veya vajinal kanama olursa, en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.
Kaynak: bebek.com