SEVİLAY AYDIN | 10 Aralık 2021 Cuma |
HamilelikHamilelikte Beslenme İpuçları
Anne olduğunuzu ilk hissettiğiniz an onun için endişeler de başlar. Her anne bebeği için en iyisini ister ve bunun için bu endişeler oldukça normaldir. Ancak her şeyde olduğu gibi de endişenin de fazlası sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilir. Bunları bir kenara bırakıp onun için hamilelik sürecinde yapacağınız en önemli şeye odaklanmalısınız. O da beslenmeniz.
Sizin hamilelik sırasında tükettiğiniz yiyecek ve içecekler bebeğinizin anne karnındaki ilk besinlerini oluşturur. Bazı araştırmalar annenin hamilelik dönemindeki beslenme alışkanlığının çocuğun ileriki yaşlardaki yeme alışkanlığının temelini oluşturduğunu gösteriyor.
Hamileliğin ilk 3 ayında bebek annenin beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Anne adayı bu süreçte gönlünce beslenebilir. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Raf ömrü uzun olan ve katkı maddesi içeren salam, sosis, meyve suyu gibi işlenmiş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
Anne adaylarının beslenme konusunda bu dönemde en çok zorlandığı olaylar bulantıların, koku ve tat hassasiyetinin başlamasıdır. Balık, yumurta, kırmızı et, süt ve süt ürünleri gibi besinler tüketilmelidir ancak annede bu hassasiyet başladıysa kendisini zorlamamalıdır.
3. aydan sonra artık bebeğin gelişimi annenin beslenmesi ile doğru orantılı olarak ilerler. Ayır ve özel bir beslenme programı uygulanmalı ve günlük alınması gereken 2200 kalorinin üzerine çıkılmalıdır. Hamilelik sürecinde 11 ile 14 kilo arası kilo alımı normaldir.
Bu kilo alımını besin değeri yüksek ve sağlıklı besinlerle olması yapılması gereken şunlardır;
- Beslenme sıklığı arttırılmalıdır. 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenme düzenine geçilmelidir.
- Bu öğünleri düzenli takip etmek önemli
- Her gün en az 1 bardak süt, bir kâse yoğurt ve peynir unutulmamalıdır.
- Haftanın en az 3 günü yumurtayı öğünlerinize dahil etmelisiniz.
- Haftanın en az 2 öğününde kırmızı et tüketmelisiniz. Bu bebeğinizin kas gelişimi, sinir sistemi oluşumu gibi gelişimler için önemlidir.
- Etinizin iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Az pişmiş et kalın bağırsakta bakteri üretimine sebebiyet vereceğinden hamilelik sürecinde önerilmez.
- Balık tüketimi aksatılmamalıdır. Balık bebeğinizin beyin ve göz oluşumunu doğrudan etkiler
- Balıkta bulunan yüksek cıva oranı bebek için tehlikeli olabilir. Bu yüzden levrek, somon gibi büyük balıklar tüketilmeli ve haftada 350 gramı geçmemelidir.
- Midye, istiridye, suşi, köpekbalığı balıkların tüketimi önerilmez.
- Sebze ve salata tüketimine ayrı önem vermelisiniz. Zeytinyağlı sebzeler sizin için en iyisidir
- Tatlı ihtiyacınız için kuruyemişlerden yardım alabilirsiniz.
- Günlük 3 litre sıvı almanız gerektiğini unutmayın.
- Haftada en az 2 gün yürüyüşe çıkın veya hamileler için yoga pilates programlarına dahil olun.
- Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın.