Image
SEVİLAY AYDIN | 11 noyabr 2021, cümə axşamı | Bebek

Kış Mevsiminde Çocuklar İçin Beslenme Tavsiyeleri

Artık Kasım ayına da girmiş bulunmaktayız. Havalar yavaş yavaş soğukluğunu belli etmeye başladı. İleriki aylarda daha da etkisini gösterecek kış mevsimine girerken çocuklarda kışın beslenme nasıl olmalı akıllardaki soru işaretlerinden biri. Özellikle gelişim çağında bir çocuğunuz varsa kışın hastalıklardan korunma daha da önemli bir hal alıyor.

Kış ayları, soğuk algınlığı, bronşit, farenjit gibi hastalıkların en sık görüldüğü mevsimidir. Bu yüzdendir ki çocuklarımızın tam da bu mevsimde bağışıklıkları sağlam, vücut dirençleri yüksek olmalı. Gerekli her besinden sağlıklı ve dengeli tüketmek hastalıklara karşı koruma sağlamak için önemli bir adım.



D Vitamini

Vücudumuz kışın D vitaminine daha çok ihtiyaç duyar. Halk arasında da bilindiği üzere D Vitamini güneş ışığından temin ediliyor. Güneş ışığından mahrum geçirdiğimiz kış aylarında D vitamini takviyesi için düzenli beslenme daha önemli hale geliyor. Süt ve süt ürünleri, soya, patates, yumurta, mantar ve deniz ürünlerini D vitamini takviyesi olarak kullanabiliriz. Aynı zamanda yine süt, peynir, yoğurt, kaymak, tereyağı gibi ürünleri tercih ederek D vitaminin yanı sıra gelişme çağında olan çocuğunuzun kalsiyum ihtiyacını da tamamlayabilirsiniz.


C Vitamini

Bizleri gribal enfeksiyonlara karşı koruduğu bilinen C vitaminin en büyük özelliği vücutta depolanmıyor oluşudur. Suda çözülebilen bir yapıya sahip olduğu için karaciğer tarafından depolanamaz. Bu nedenle özellikle kış aylarında C vitaminini her gün tüketmek gerekmektedir. C vitamini mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgiller başta olmak üzere ıspanak, kabak, karnabahar, maydanoz, kıvırcık, brokoli, pırasa gibi besinlerde bulunur. Kış sebzelerinin öğünlerde tüketilmesi çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.


Düzenli Beslenme

Kışın çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için atacağınız en büyük adım ise düzenli bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Öğün atlamadan ve yeterli ölçüde ara öğünlerle beslenen çocuğunuz hem kışın hastalıklara karşı vücut direnci sağlayacak hem de beslenme alışkanlığı kazanacaktır. 

Gün içinde sebze, meyve, tahıl, kuruyemiş, süt ve et gruplarını ana ve ara öğünlere paylaştırılması sağlıklı ve dengeli beslenme için gereklidir. Ancak özellikle gelişim çağındaki çocuklar öğün atlamak veya ara öğünlerde atıştırmalık tüketmek isteyebiliyorlar. Okul çağında ise sizden bağımsız öğün geçiren çocuklar karbonhidrat ve trans yağ ağırlıklı gıdalara yöneliyorlar. Bunun önüne geçebilmek için besinleri çocuğunuza sevdirebilir veya onun için keyifli sunumlar hazırlayabilirsiniz.


Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir. Lal Baby Termal Çantalar ile bu öğünler için yemeğinizi kolaylıkla taşıyabilir ve formu bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.