Ailenize yeni biri katıldığı zaman hayatınızı ona göre planlamak ve yeniden şekillendirmek durumunda kalırsınız. Hele ki bu yeni üye bebeğiniz ise daha fazla dikkat ve özen içeren dönemden geçeceğinizi söylemekte fayda var. Önceden keyifle tek başınıza veya eşinizle yaptığınız seyahatler işin içine bebeğiniz girdiği zaman gözünüzü korkutabilir. Ancak endişelenmeyin. Bebeğinizle çıktığınız uzun seyahatlerde yapmanız ve yapmamanız gereken adımları bilirseniz yolculuk eskiden olduğu gibi yine size eğlenceli gelecektir.
✓ Bebek sahibi olmak demek her an her yerde onun ihtiyaçları için hazır olarak bulunmak demektir. Bu yüzden ev ortamından farklı olarak ilerleyen bu yolculuk süresinde yanınızda bebeğiniz için seyahat çantası bulundurmayı unutmayın.
Yolculuk için dikkat etmeniz gereken ip uçları da şunlardır;
✓ Tuvalet eğitimi, uyku eğitimi gibi süreçleri başlatmak istiyorsanız bunu Yolculuk öncesi yapmayın. Bebeğiniz değişimden kaynaklı rahatsız olabilir. Yolculuk sonrasına bunları erteleyebilirsiniz.
✓ Yolculuk başlangıç ve bitiş saatini bebeğinizin uyku düzenine göre ayarlamaya özen gösterin.
✓ Mutlaka yaşına ve gelişimine uygun oto koltuğu tercih edin. Büyük veya küçük oto koltuğu bebeğinizin yolculuk boyunca rahatsız olmasına yol açabilir.
✓ Yolculuğun güvenli geçmesi için bebeğinizin ve kendinizin kemerinin bağlı olduğundan emin olun.
✓ Araç içerisinde uyku düzeni sağlamak için araç güneşlik perdeleri kullanabilirsiniz.
✓ Bebeğiniz uyurken ani hava değişimlerini hissettirmemek için üzerini ince bir battaniye ile örtün.
✓ Araç hareket ederken uyuyan bebeğinizin başını sabitlemek ve ani düşmeleri önlemek için bir yastıktan yardım alabilirsiniz.
✓ Yaz aylarında yapılan yolculuklarda araç içinde bebeğiniz terleyebilir. Dikkatsiz klima kullanımı ile de bu durum bebeğinizin hasta olmasına yol açabilir. Vereceğimiz molalarda terleyen bebeğinizin kıyafetlerini değiştirmeyi unutmayın.
✓ Eğer bebeğiniz yürüme çağında ise uzun süre oturur durumda kalmak onu zorlayabilir. Bunun önüne geçmek için sık sık mola verip yürümesini sağlayarak kan dolaşımını destekleyebilirsiniz.
✓ Alt değiştirme veya emzirme gibi bakımları araç hareket halindeyken yapmayın.
✓ Arka tarafta oto bebek koltuğuna bağlı olan bebeğiniz sıkılıp sizi yanında isteyebilir. Böyle bir durumda bebeğinizi ön koltuğa almayın. Siz arka koltuğa geçerek onun yanında bulunun. Oyun oynamak veya kucağınıza almak için bile olsa çocuğunuzun kemerini araç hareket halindeyken açmayın.
Bebeğinizle geçirdiğiniz ilk yolculuk yalnız yaptığınız yolculuklara özlem duymanızı sağlayabilir. Ancak düzenli ve planlı yolculuk sağlayarak bu durumdan keyif alabilirsiniz. Belki de ilerde onunla yaptığınız yolculuklara aynı özlemi duyacaksınız.
Şimdiden iyi yolculuklar.