Image
SEVİLAY AYDIN | 20 noyabr 2021, şənbə | Bebek

Çocuk Odalarında Renk Kullanımı ve Psikolojik Etkileri

Bugünlerde yeni anne baba olacakların veya çocuklarının odalarını yenilemek isteyen ebeveynlerin aklını kurcalayan bir soru var? Odası hangi renk olmalı? Kız çocuğa pembe, erkek çocuğa mavi olgusu çoktan yıkıldı. Yine de geleneksel renklerle devam etmek isteyenler ve yeni renk arayışı içinde olanlar gelin bu yazımızda renklerin gücünü öğrenelim.

Çocuklar doğdukları andan itibaren günlerinin çoğunu kendi odasında geçirir. Gözünü o odada açar, o odada kapatır. Orda ders çalışır, oyun oynar. Bu nedenle odanın ona kattığı his çocuğun psikolojisinde büyük bir etkiye sahiptir. Yapılan çoğu araştırma renkler ile ışığın ürettiği enerjinin zihni ve duyguları etkilediğini ortaya koymuştur

 

Çocukların renkleri görme ve seçebilme yetisi 6. Aydan itibaren gelişmeye başlar ve 10 yaşa kadar devam eder. Görmek onları dünyaya bağlayan en önemli duyulardan biridir. Renkler, kullanıldığı duruma göre hem pozitif hem negatif etki yaratabilir.

 


Kırmızı: Fiziksel etkileri arttıran kırmızının atletik yetenekleri arttırdığı yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Ancak yoğun olarak kullanılan mekanlarda çocuklar kendilerini gergin ve agresif hissedebilir.

 

Turuncu: Kişinin sosyal iletişimini olumlu yönden etkileyen turuncunun kullanıldığı ortamlarda çocukların daha arkadaş canlısı olduğu gözlemlenmiştir.

 

Sarı: Mutluluk ve motivasyon kaynağı olan sarı bebeklerde metabolizmayı hızlandırır, çocuklarda ise konsantrasyonu arttırır. Ancak çok yoğun kullanılırsa hayal kırıklığı, telaş ve huzursuzluk gibi duyguları tetikleyebilir.

 

Yeşil: Doğanın rengi olan yeşilin yoğun olarak kullanıldığı ortamlarda çocuklar daha rahat uykuya dalmaktadır. Bunun yanı sıra okuma kabiliyetini arttırdığı ve anlamayı kolaylaştırdığı gözlemlenmiştir.

 

Mavi: Mavi olan ortamlarda çocuğunuzun kan basıncı ve nabzı düşer, onun sakin ve huzurlu olmasını sağlar. Ancak yoğun olarak kullanılması iştah kesintilerini ve koyu mavinin yoğun kullanılması depresyonu tetikleyebilir.

 

Pembe: Pembenin çocuklar üzerinde telkin edici bir özelliği vardır. Sakinleştirici renk olarak bilinen pembenin yoğun kullanıldığı yerlerde yorucu ve bunaltıcı olabilir.

 

Mor: Okul öncesi dönemdeki çocuklarda tercih edilen mor beynin yaratıcılık bölümünü harekete geçirir. Zenginlik ve kraliyet ile ilişkilendirildiği için sık tercih edilen bir renktir.

 

Beyaz: Beyaz çocuklarda güven hissini arttırır ve aileye bağlılığı sağlar. Onlar için huzurlu ve dingin bir büyüme ortamı oluşturur. Beyazın çok kullanıldığı ortamlarda büyüyen çocuklarda sır tutma kabiliyetleri de artar.

 

Bu verilere bakacak olursak renkler kullanıldığı duruma ve yere göre farklı etkiler yaratabilir. Tek başına kullanılan her renk çocukları fazla uyarıya maruz bıraktığı için pozitif etki beklerken negatif etki alabiliriz. Bilimsel çalışmalar renklerin yalnızca beynin üst tabakasını değil tüm merkezi sinir sistemini etkilediğini göstermiştir. Bundan dolayı her anne baba bu konu üzerinde iyice düşünmelidir ve tek renk yerine birbiriyle uyumlu ve olumlu renkler tercih edilmelidir.