Image
SEVİLAY AYDIN | 31 oktyabr 2021, bazar | Bebek

Bebeklerde Uyku Kalitesi Nasıl Sağlanır?

Sağlıklı bir uyku, dünyaya yani gözlerini açmış bebeğiniz için en temel ihtiyaçtır. Ancak uykunun uzun olmasından daha önemli olan şey “kaliteli” olmasıdır.

Yenidoğan döneminde günün 16-17 saatini uyuyarak geçiren bebeklerin fizyolojik ve beyinsel gelişimi uyku sırasında salgılanan hormonlar ile sağlanır. Bebeklik döneminde oluşan uyku problemleri onları yetişkinlerden daha fazla etkiler. Sağlıklı uyku alamayan bebeklerde büyüme etkilenir, iştah kesintileri oluşur ve bağışıklık sorunları görülebilir. Bu yüzden bebeğinizin kaliteli uyuması için yapacağınız ufak dokunuşlar ile bu problemlerin önüne geçebilirsiniz.


Beyaz Gürültü Kullanmak

Bebeklerin duyma duyusu anne karnında iken oluşur. Minik yavrunuz anne karnındayken ilk duyduğu seslerin taklit edilmesi ile oluşan beyaz gürültü bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırır. Çünkü bu tanıdık ses onların güvenli bir ortamda bulunduklarını hissettirir. Elektrik süpürgesi veya fön makinesi gibi sesler beyaz gürültüye alternatif olarak kullanılsa da doğru frekans bebekler için büyük önem taşıyor.


Geleneksel Yöntem: Kundak

En eski bebek uyutma yöntemi olarak bildiğimiz kundak yapma, uykuya geçişi kolaylaştıran bir yöntemdir. Bebekler beyaz gürültüde olduğu gibi sıcacık kundakta da kendilerini anne karnındaymış gibi hissederler. Uyumanın ne olduğunu henüz bilmeyen bebekler uyku sırasında kollarını veya bacaklarını hareket ettirerek kendilerini uyandırabilirler. Bu problemlerin önüne geçen kundaklama yöntemi annelere kolaylık sağlarken bebeklere de derin bir uyku keyfi sağlıyor. Ancak bebekler kendi başlarına dönmeye başladıktan sonra kundaklama tehlikeli bir boyut alıyor. Yüzüstü dönüş sağlanırsa bebeğin solunum sistemi tıkanıp ani bebek ölümlerine yol açabilir.


Rutin Oluşturmak

Bebekler doğdukları andan itibaren tekrarlanan olaylara daha kolay adapte olma eğilimdedirler. Hem uyku hem de beslenme düzeni için bir rutin oluşturmak anne ve bebeğin hayatını kolaylaştırır. Özellikle gece uykusu öncesi uygulanacak sağlıklı bir rutin bebeğinizin uyku kalitesini arttıracaktır. Uzmanlar tarafından önerilen rutin içeriklerinde beslenme, banyo, kitap okuma veya masaj gibi dinlendirici ve uykuya hazırlayan aktiviteler yer almaktadır. Bebeğin beşiğinde kendini güvende hissetmesi için bir uyku arkadaşı oyuncağından yararlanabilirsiniz. Her ebeveynin kendi tarzına göre değişebilecek bu yöntemde önemli olan rutine sadık kalmaktır. Rutinin bozulması bebeğinizin uyku sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.


Erken Uykuya Geçmek

Bebeklerin gelişme döneminde en çok ihtiyaç duydukları büyüme hormonu en yoğun olarak 22:00-02:00 arası salgılanır. Uzmanlar özellikle yeni doğan dönemlerinde gece uykusuna 19:00-20:30 arası geçmeyi öneriyor. Geç saatlerde uykuya geçmek hem büyüme hormonunu etkilemekte hem de uyku kalitesini azaltmaktadır. Kaliteli bir gece uykusu için ortamın karanlık olmasını da unutmayın.


Kaliteli bir uyku düzeni bebeğinizin enerji toplaması, öğrendiklerini düzenlemesi ve sağlıklı büyümesi için gereklidir. Uykusunu alamayan bebekler huzursuz uyanır, odaklanma problemi yaşar ve etrafına karşı da ilgisiz olur. Bebeğinizin mutlu uyanması için kaliteli uyku sağlamak gereklidir. Unutmayın mutlu bebekler mutlu anneler demektir.