HİLAL HIZAL | 1 Ağustos 2021 Pazar |
Bebek Alışverişi ve ÜrünleriYaz Aylarında Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?
Anne babalar minik bebekleri dünyaya geldiğinde üşüyüp hasta olmasın diye onu sarıp sarmalarlar. Fakat sıcak havalar başladığında akıllarda sadece tek bir soru beliriverir: Bebekler yazın nasıl giydirilmeli? Bazen anne ve babalar evham yapar, bazen de aile büyükleri bebeğin giyimine müdahalede bulunur. Peki doğrusu nedir, bebeğiniz yazın nasıl giyinmeli?
Sıcak yaz günlerinde bebekleri giydirirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Gündüz, gece ve tatil yerlerinde bebek için nasıl giysiler seçilmeli, birlikte inceleyelim.
Bebekler Ne Zaman Üşür?
Yaz mevsiminde yavrunuzu giydirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değinmeden önce bilmeniz gereken bebeklerin ne zaman üşüdüğüdür.
Eskiden bu yana bebekler için çoğu insanın inandığı şey, bebeklerin çabuk üşüyüp hasta olabileceğidir. Oysaki yenidoğan dönemi geçtikten sonra, yani yaklaşık bebeğiniz dünyaya geldikten bir ay sonra, teni tam anlamıyla dış dünyaya adapte olmayı öğrenmiş olur. İlk günlerdeki vücut sıcaklığını muhafaza etmekte yaşadığı zorluklar artık oldukça azalmıştır. Hatta zaman zaman giysilerinin kalın gelmeye başladığını ve terlediğini gözlemleyebilmeniz mümkündür. Bu sebeple özellikle ilk haftalarda bebeğin sizden bir kat fazla giydirilmesi, ayağında çorap, ellerinde eldiven, başında şapka olması ve uyurken üzerinin örtülmesi gerekli bir durumdur.
Ancak yaz aylarında sıcaklıkların da artması ile ter bezleri henüz tam olarak çalışmayan bebeklerin vücut ısılarında artış yaşanmaya başlar. Eğer bebek aşırı sıcak bir ortamdaysa, uzun süre yıkanmamışsa ve üstü kalın giydirilmişse ter bezi kanalları tıkanarak isilik başta olmak üzere bazı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle
- Bebeğin yanakları, elleri ve burnu soğuk olsa dahi ensesi veya giysinin altındaki teni soğuk değilse bebeğiniz üşümüyor demektir.
- Yanakları kızarmış, alnı, avuç içleri ve ensesi nemli durumda ise çocuğunuz terlemiştir ve daha ince giydirilmelidir.
Yaz Aylarında Gündüz Bebekler Nasıl Giydirilir?
Yaz sıcaklarında minik yavrunuzu giydirirken göz önüne almanız gereken birinci konu bebeğinizin kaç aylık olduğudur.
- Yenidoğan dönemindeki miniklere yazın dahi vücut sıcaklıklarını korurken zorluk çekebilecekleri düşünülerek tek kat olacak şekilde ince, pamuklu, uzun kollu ve ayaklı tulumlar giydirilmelidir.
- 3 aylık ve üzeri bebeklerde bebeğin sıcağa tepkisi gözlemlenerek kısa kollu zıbınlar ve uzun paçalı alt giyim ürünleri tercih edilebilir.
- 1 yaşını geçmiş bebeklerde ise kıyafetler aynı yetişkinlerin giyiminde olduğu gibi seçilebilir. Kısa kollu tişört ve kısa şortlar gündüz giyiminde ideal olacaktır.
Yaz Aylarında Gece Bebekler Nasıl Giydirilir?
Bebeğiniz geceleri uykusunda terliyorsa kıyafet seçiminde özenli olmanız gerekir. Hem gece boyu terli giysileriyle kalmaması hem de uykusundan terleyip huzursuzlanarak uyanmaması için minikler mümkün oldukça hafif giydirilmelidir. Peki bebekler yazın ne giyer?
- Yenidoğanlarda uzun paçalı ve kollu çok sıkmayan ve nefes alan kumaştan üretilmiş uyku tulumları ideal olabilir. Buna ek olarak ince, kol ve bacakları örten tulumlar da uygundur.
- 3 aylık ve üzeri bebeklerde gece yatarken tek kat uzun veya kısa kollu zıbın üstüne ince bir pijama giydirilebilir.
- 1 yaşını geçmiş bebeklerdeyse kısa kollu ve kapri pijama takımları tercih edilebilir.
- Eğer yaşadığınız bölge geceleri çok nemli ve sıcak bir havaya sahipse çocuğun rahat edebileceği şekilde belki sadece bir zıbınla dahi yatıp uyuması mümkün olabilir.
- Yine duruma göre bebeğin üstü ince bir müslinle örtülebilir veya örtü tercih edilmeyebilir.
Yaz Aylarında Bebek Giyiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel olarak bebeklerin yaz günlerinde nasıl giyinebileceğine değindikten sonra mutlaka dikkat edilmesi gereken diğer noktalar da şunlardır:
- Bebekler için tercih edilen kıyafetler açık renkli, pamuklu, keten veya organik pamuk malzemeden üretilmiş ürünler olmalıdır.
- Zıbın üstüne penye gibi kat kat giyim anlayışından uzak durulmalıdır. Bebekler ince ve bir kat giydirilmelidir.
- Giydirilen kıyafetlerin kol, bacak ve yakaları sıkı ve kapalı olmamalıdır. Bebeğin rahat etmesi ve cildinin nefes alması için açık bırakılmalıdır.
- Kıyafetlerde kesinlikle azo boyar ve zararlı kimyasallar bulunmamalıdır. Sentetik kumaş kullanılmamalıdır.
- Bebeği terletmeyecek, nefes alan ve teri emen materyalden üretilmiş giysiler tercih edilmelidir.
- Kıyafetler kesinlikle dar kalıp olmamalı, bebeğiniz giysinin içerisinde rahat hareket edebilmelidir. Bu nedenle mümkün oldukça yazın bol kıyafetler tercih edilmelidir.
- Gündüzleri bebeğin rahat hareket edebileceği kısa kollu ve kısa paçalı ürünler, akşamları ise havanın serin olma ihtimâline karşı bacakları ve kolları örten, ince ama kapalı modeller tercih edilmelidir.
- Kıyafet seçiminde kışın olduğu gibi yazın da çocuğun güvenliği esas olmalıdır. Giyim ürünlerinde ip, boncuk, kurdele, fermuar, düğme gibi bebeğin koparıp yutma riski taşıdığı aksesuarlar bulunmamalıdır.
- Serin yaz akşamlarında kullanmak veya yenidoğanlar için yazın çorap seçerken ayak bileğini sıkmayan, %100 pamuk ve geri katlanabilen rahat modeller seçilmelidir.
- Tatile gidildiğinde deniz kenarında bebeğin üzerine mutlaka cildini örtecek mayo, tişört benzeri uzun ürünler giydirilmelidir. Bu ürünlerin UV koruyucu özelliği bulunan kumaştan üretilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle 6 aydan minik bebeklerin cildine güneşin doğrudan gelmesi, güneş yanıklarının önüne geçilmesi açısından engellenmelidir. Bebek D vitamini almak için güneşten sabah 11:00’e kadar ve akşam 16:00’dan sonra faydalanmalıdır.
- Giyim ürünlerinin albenisine kanılmamalıdır. Şık ve güzel dursun diye bebeği rahatsız edebilecek, polyester ve naylon malzeme kullanılarak üretilmiş, konfor sunmayan kombinlerden kaçınılmalıdır.
- Güneşli havalarda mutlaka bebeğin başını, yüzünü ve ensesini koruyacak bebek şapkaları kullanılmalıdır.
- Yeni alınan kıyafetleri yıkamadan önce içlerinde bulunan tüm etiketleri kesilip temizlenmelidir.
- Yaz sıcaklarında bebeğinizi bunaltmamak amacıyla giydirilirken kolay giyilip çıkarılabilen, pratik, yumuşak kıyafetler tercih edilmelidir.
- Bebek kıyafetlerini yıkarken kullanılan çamaşır deterjanı özenle seçilmeli, bebek kıyafetleri için uygun olan bir ürün kullanılmalıdır. Aksi halde çamaşırlarda kalan zararlı deterjan kalıntıları bebek terlediğinde cildine geçerek tahrişe, kaşıntıya ve alerjiye sebep olabilir.
‘Bebekler yazın nasıl giydirilmeli?’ sorusunun cevabı görüldüğü gibi aslında gayet basittir. Sadece her zaman olduğu gibi yaz aylarında yavrunuzu terletmeyecek ve rahat etmesini sağlayacak kıyafet tercihlerinde bulunmak ve dışarıda olduğunuz zamanlarda üşüme ihtimali göz önüne alınarak yanınızda bir kat yedek kıyafet bulundurmak gerekir.
Kaynak: bebek.com