ENGİN MALKOÇ | 6 Aralık 2021 Pazartesi |
Bebek Alışverişi ve ÜrünleriÇocuklar İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Oyun ve oyuncaklar çocukların dünyayı öğrenmesini, deneyimlemesini eğlendirerek sağlamaktadır. Çocuk için alınan her oyuncak onun zihinsel ve fiziksel gelişimini doğrudan etkilemektedir. Çocuklara oyuncak alırken tercih edilen oyuncak oldukça önemli bir faktör oynamaktadır.
Tercih edilen oyuncak çocuğun kavrama becerisini (renk, boyut, şekil, vb.), yaratıcılığını, karar verme yeteneğini, düş kurma gücünün gelişmesini ve daha birçok kazanımını etkilemektedir. Çocuğa oyuncak alırken çocuğun yaşına, yeteneklerine, ilgi alanlarına dikkat etmek gerekmektedir. Yaşına uygun olmayan oyuncaklar çocuğun ilgi duymamasına ya da başarısız olmasına neden olacaktır.
Yeteneğe göre oyuncak alın.
Her oyuncak çocuğunuzun farklı bir yeteneğini desteklemektedir. Örnek verecek olursak:
- Bisiklet, sallanma oyuncakları, kayma gibi oyuncaklar büyük kas gelişimini,
- Bebek, kukla, farklı kıyafetler, bebek arabaları düş kurma gelişimini,
- Yaprak, taş, kuru bitki, deniz kabuğu gibi oyuncaklar doğa bilincinin gelişmesini,
- Oyuncak saat, renkli çubuklar, geometrik şekiller matematik yeteneğini,
- Müzik ve ritim araçları sosyal becerilerinin gelişimini,
- Araba ve kamyonlar, küpler, bloklar, maket hayvanlar kurgu yeteneğini,
- Mum, boya, kâğıt, makas, birleştirme oyunları, kalem ve Legolar becerilerini geliştirmektedir.
Çocuğunuzun yaşına uygun oyuncak tercih edin.
- Yenidoğan bebeğiniz için beşiklere asılan hareketli, sesli oyuncaklar tercih edin.
- 2 aylık bebeğiniz bu dönemde sese, yüze ve taklit etmeye eğimlidir. Bunun için ses çıkaran ya da müzik çalan, sallanan ya da asılan sarı ve kırmızı renkte oyuncakları tercih edin. Oyuncak yaklaşık 20 cm kadar mesafede olmalıdır.
- 3 aydan itibaren eşyaları tutma ve yakalama çabası başlamaktadır. Eline verebilip oynayacağı sert olmayan, köşesiz, hafif oyuncaklar tercih edilmelidir.
- 5 ayı dolan bebeğiniz için ise çıngırak ya da sıkınca ses çıkaran oyuncaklar alabilirsiniz.
- 8-9 aylık bebeğiniz ise görünüp kaybolan nesnelerden hoşlanır. Bardağı kaldırdığında altından bir oyuncağı bulması gibi ikili oyuncaklar kavrama yeteneğini oldukça desteklemektedir.
- 11 ayını dolduran bebekler artık yer değiştirmeye başlarlar ve ilgi duydukları alan genişler. İtilip çekilen, üst üste koyulabilen oyuncaklar ilgisini çekmeye başlamaktadır. Ayakta durmasına ve yürümesine destek olabilecek oyuncaklar tercih edilebilmektedir.
- 12-17 aylarında olan bebekler ev eşyalarına daha çok ilgi duymaya başlar. Tahta kaşık, su şişesi gibi tehlikesiz eşyalar oyuncak gibi kullanılabilmektedir. Bu dönemde çocuğa resimli öykü kitapları, toplar, banyo oyuncakları, halkalar, pastel boya gibi oyuncaklar alabilirsiniz.
- 18-24 aylık olan çocuklar için basit el aletleri şeklinde oyuncaklar alabilirsiniz.
- 24 aydan itibaren nesnelerin yapılarına ilgiler artmaktadır. Benzer özellikteki nesneleri bir araya getirerek oyuncak oluşturmaya başlamaktadır. Bu yaşlarda oyun hamurları, konuşan bebekler, yapbozlar, şekiller çıkarabileceği oyuncaklar alınabilir.
- 2,5 yaşına gelen çocuklar artık sese ilgi duyarlar. Bu dönemde sesli oyuncaklar tercih edilebilir.
- 3 yaşındaki çocuklar içinse bisiklet, minyatür el aletleri, 6-12 parçalık yapbozlar alınmalıdır.
- 4 yaştan itibaren daha çok dışarıda kullanabileceği oyuncaklar uygun görülmektedir.
- 5 yaşına giren çocuğunuz için ise resim çizebileceği, yazı yazabileceği ya da sayıları öğrenebileceği oyunlar ya da oyuncaklar kullanabilirsiniz.
- 6 yaşındaki çocuk için ise spor faaliyetlerini geliştirebilecek, zekasını destekleyecek işlevsel oyuncaklar tercih edilmelidir.