Annelik var olduğundan beri…
Annelik var olduğundan beri kadınlar farklı ülkeler ve kültürlerde aynı şeyi yapar; bebeği kucağına ya da sırtına bağlayarak taşır. Bu, hem ellerin boşta kalmasını sağlar hem de bebeğin güvenle ve kolaylıkla taşınmasını.
Ayrıca yapılan çalışmalar bebekle ten temasında bulunmanın anne sütünü artırdığını ve bebeklerin uykusunu düzenlediğini gösteriyor. Bebekle ten temasını artırmanın en güzel yollarından biri de bebeği giyinip çıkmak, diğer bir deyişle kanguru kullanmaktır diyebiliriz.
Kanguru deyip geçme, tanı…
Piyasadaki bebek kanguru modelleri arasında pek çok farklı kategori ve fiyatta ürün bulmak mümkün. Kanguru alacaksanız dikkat etmeniz ilk kriter ergonomik olmasıdır. Burada bahsi geçen ergonomi sizin için kullanışlı olan değil öncelikli olarak bebeğinizin içinde rahat edebileceği şekilde tasarlanmış olmasıdır. Ergonomik kanguru arıyorsak bakmamız gereken şey bebeğin kanguru içindeki oturuş pozisyonudur. Ergonomik kanguruda bebeklerin bacakları M şeklinde durmalıdır. Yani poposu tam ortaya gelecek şekilde, dizler ise hafif yukarıda kalacak şekilde oturabiliyor olmalıdır.
Doğru duruş şekli şu olmalı:
Eğer bebeğin bacakları sallanıyor ve aşağıda kalıyor ise bu rahat bir pozisyon değildir ve bir süre sonra bebeğinizin mızırdandığına şahit olmanız kaçınılmazdır.
Yanlış duruş ise şu:
Kanguru kullanmanın incelikleri…
Kanguru kullanırken dikkat etmeniz gereken ilk şey bebeğinizi en azından bir yaşına gelene kadar önde ve yüzü size dönük bir şekilde taşımanız gerektiğidir. Eğer bebeğinizi arkada taşımaya kalkarsanız kontrol etmeniz zorlaşır ve kazalara açık hale gelebilir.
Önde, yüzü dışarı dönük şekilde taşımanız ise kangurunun ergonomi özelliğini ortadan kaldırır ve uzun dönemde bebekte eklem sorunlarına yol açabilir. Ayrıca yüzü dışarıya dönük bebek çok fazla uyarana maruz kaldığı için uyuyamaz, sanılanın aksine daha çabuk sıkılıp huzursuzlanmaya başlar.
Bebeğinizin başını öpebileceğiniz ayarda olmalı
Kangurunun askılarını ayarlarken en doğru duruş; kafanızı eğdiğinizde bebeğinizin başını öpebiliyor olmanızdır. Bebek daha aşağıda duruyorsa bel ağrılarına, daha yukarıda duruyorsa omuz ve sırt ağrılarına neden olur. Doğru pozisyonda taşıdığınız takdirde bebeğinizle beraber uzun mesafeleri kolaylıkla kat ettiğinizi göreceksiniz.
Tahmin edileceği gibi bebekler biraz büyüyünce kangurunun kenarlarını kemirmeye başlar. Bu nedenle kanguru alırken kenar bantlarının çıkabilir ve yıkanabilir olmasına özen göstermekte fayda var. Ya da siz kangurunun kenarları için yıkanabilir bantlar dikebilirsiniz.
Kanguru kullanırken yapılan en büyük ise hata bebeği giydirip kanguruya öyle koymaktır. Oysa böyle bir durumda sizin vücut sıcaklığınız ile bebek terleyip bunalacak, kısa bir süre sonra da çığlığı basacaktır. İşin doğrusu bebeği pamuklu ve rahat ev kıyafetleri ile kanguruya koymak eğer mevsim kış ise kabanınızı kangurunun üzerine giymek ya da kangurunun üzerini mevsim sıcaklığına göre uygun bir örtü ile örtmektir.
Böylece iç mekanlarda kabanınızı ya da kangurunun üzerindeki örtüyü çıkarıp sarılma keyfinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yaz mevsimleri için ise kangurunun içine bebekle ten teması yaptığınız yere bir muslin bez koymak terlemesinin önüne geçecektir.
Kanguruyu gerek dışarıda gerekse iç mekanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bir kez kanguruya alıştıktan sonra konforundan vazgeçemeyeceğinizi garanti ediyoruz. Şimdi, bebeğinizle yeni bir maceraya hazırsanız farklı bebek kanguru modelleri arasında tercih yapmanız için sizi buraya alalım.